Sitemap O nama Kontakt Web design

Dizajn i primjena

Bookmark:

Zašto netko doživljava dizajn kao nepremostivu prepreku u izražavanju vlastite bitnosti?

Dizajn se primjenjuje u mnogim područjima (umjetnost, arhitektura, industrija itd.) i sve je važnija komponenta u oblikovanju poslovanja i reklamiranju tvrtki, što je ujedno i naš osnovni posao.

Što je dizajn?

Neki ga definiraju kao upravljanje ograničenjima. Postoje dvije vrste ograničenja u dizajniranju:
  1. Ograničenja koja moramo poštivati.
  2. Ograničenja u kojima možemo izvoditi varijacije.
dizajn cipelaNa primjer, stolica ima funkciju držanja određenog tereta u određenoj poziciji. Teret ima svoju težinu. Ograničenje u dizajnu koje moramo poštivati jest ta njezina funkcija. Drugo, neupitno, ograničenje je, svakako, cijena stolice.

Varijacije se mogu izvoditi s njenim izgledom i materijalima, pa to spada u ograničenja koja možemo mijenjati. Dakle, proces dizajniranja počinje identifikacijom, klasifikacijom i selekcioniranjem ograničenja.

Dizajn, stoga, mora zadovoljiti ograničenja koja se moraju poštivati i optimizirati ona koja se mogu mijenjati. Važno je ne zamijeniti upravljanje ograničenjima s ograničenim upravljanjem.

Zadržimo se malo na web dizajnu. Dizajniranje web stranica povezuje se s imenom Tim Berners-Lee, izumiteljem world wide weba koji je kreirao prvu stranicu davne 1991.g.

U vrijeme pojave world wide weba, kakvog danas poznajemo, veze su bile vrlo spore. Mnoge stranice su 'završile u košu' ne učitavši se do kraja. Dizajn je morao poštivati tu važnu činjenicu koja je sprječavala dizajnere da prikažu svoje pravo umijeće.

Ono što dizajn nije trebao obavljati (barem ne kao danas) jest prodaja onog što se nudi na stranicama. Važnije je bilo imati funkcionalnu, nego lijepo oblikovanu web stranicu.

Pravu revoluciju u web dizajnu napravio je CSS (cascading style sheets). Ne zaboravimo pojavu dinamičkih web stranica povezanih s bazama podataka. Uslijedila je pojava programa za izradu animacija i pokretnih sličica (Flash) koji su odmah iskorišteni za postizanje dizajnerskih efekata.

Snalažljivi kreativci smislili su natjecanje u dizajniranju web stranica veličine do 5 KB i svojim minimalizmom stvorili poseban pravac u dizajniranju, što je dovelo do racionalnijeg korištenja bandwidtha. Ovakvu praksu treba i dalje njegovat.

Pojavom DSL-a i drugih tehnologija za brzi pristup Internetu, dizajnerska ograničenja se osjetno smanjuju, ali se pojavljuju neka nova koja se moraju poštivati.

Web stranica, uz ljepotu oka, mora imati funkcionalnost. Probojem biznisa na Internet dolazi do modificiranja dizajna u marketinškom pravcu. Tako danas imamo milijarde dokumenata na Internetu i svi traže dostupnost potencijalnom kupcu.

Sve je manje stvari na Svijetu koje se obavljaju mimo Interneta. U tim okolnostima dizajn je postao prva stepenica u komunikaciji. Svidi li vam se nešto znajte da je to djelo jedne ili više ruku kojima je zadatak što bolje predstaviti nekoga nekome.


Danijel RužićBookmark: