Sitemap O nama Kontakt Web design

Slaganje boja

Bookmark:

Za slaganje boja kažu da je čarobni štapić web dizajnera. Znate li kako se koristi?

Ako se bavite web dizajnom, onda vjerojatno znate, odnosno trebali bi znati. Za svaki slučaj, evo nekoliko kratkih uputa.

Slaganje boja je, zapravo, najvažniji element u teoriji boja, a dizajniranje s bojama je sigurno najteži oblik dizajna. Jer, na kraju, sve se svodi na osobnu procjenu i vlastito gledanje na boje. Da stvar bude teža, na raspolaganju su vam bezbrojne kombinacije boja. Pa se vi odlučite za onu pravu.

Još kad tome dodamo da o ukusima ne vrijedi raspravljati, a to se posebno odnosi na boje i kombiniranje boja, onda ... uh!

Srećom, postoje neka jednostavna matematička pravila koja značajno olakšavaju ovaj posao i uvijek daju rezultate ugodne oku.

Ali, uvijek se postavlja osnovno pitanje od kojeg sve počinje, a to je...

Koliko boja postaviti na web stranicu?

Na ovo pitanje nema jednostavnog odgovora, ali opće je poznato da je previše boja daleko veći rizik za neukus, nego što je to premalo boja.

Ako web stranica sadrži previše boja izgledat će pretrpano i prešareno što posjetitelju otežava potragu za željenom informacijom. Također, previše boja, dovodi do bržeg zamaranja očiju.

S druge strane, ako koristimo premalo boja, riskiramo da stranice budu dosadne, mada to nije uvijek tako.

Nekakvo, opće prihvaćeno pravilo je korištenje 3 boje

  1. Osnovna boja: Ovo je glavna boja web stranice. Ona zauzima veći dio površine i daje osnovni ton cijelom dizajnu.
  2. Pomoćna boja: To je druga boja na stranici i služi kao podrška osnovnoj boji. Najčešće je vrlo bliska osnovnoj boji.
  3. Boja isticanja: To je boja koja služi za isticanje određenih dijelova stranice. Obično je to boja koja ima veliki kontrast u odnosu na osnovnu i pomoćnu boju i zbog toga se treba umjereno koristiti. U većini slučajeva to je komplementarna ili razdvojeno-komplementarna boja prema osnovnoj boji.

Krug boja ili kružna paleta

krug bojaNa slici je, dobro poznati, krug boja kojega je izumio slavni fizičar Sir Isac Newton. To su boje spektra čiji su početak i kraj spojeni u krug.

Zahvaljujući ovako poredanim bojama, možemo, matematičkim, odnosno, geometrijskim metodama doći do boja koje se 'dobro slažu'. U nastavku teksta vidjet ćemo nekoliko takvih metoda.

Treba uočiti da se u krugu nalazi 12 boja. Ako imamo puni krug sa kontinuiranim bojama, onda ga virtualno dijelimo na 12 dijelova, tako da možemo slijediti postavljena pravila.

Analogne boje

Analogne bojeAnalogne boje se nalaze s jedne i druge strane izabrane boje. Ovakva kombinacija se često nalazi u prirodi, a web stranice koje koriste ovakvu kombinaciju daju osjećaj sklada.

Za pomoćnu boju, najčešće se uzima jedna od analognih boja.

Na desnoj slici vidimo da je crvena izabrana kao osnovna boja. Za pomoćnu boju možemo izabrati narančastu ili ružičastu boju, što ovisi o ukupnom raspoloženju web stranice koje želimo postići.

Komplementarne boje

komplementarne bojeKomplementarne boje su one koje su dijametralno suprotne na krugu boja. Komplementarne boje su visoko kontrastne i stoje točno jedna nasuprot drugoj.

Komplementarna boja se koristiti za isticanje, kao što je ranije objašnjeno.

Na slici vidimo narančastu i njezinu komplementarnu nijansu plave boje. Važno je znati da svaka nijansa jedne boje, ima svoju komplementarnu nijansu druge boje i ako želite dobiti sklad, ne možete koristiti bilo koju nijansu komplementarne boje.

Razdvojene komplementarne boje

razdvojene komplementarne bojeOvu kombinaciju čini osnovna boja i analogne (susjedne) boje njezine komplementarne boje.

Upotreba ove kombinacije daje dizajn velikog kontrasta, ali ne tako ekstremnog kao kod korištenja prave komplementarne boje. Također, stvara dojam boljeg sklada nego kod korištenja direktne komplementarne boje.

Važno je da kut između komplementarne boje i analognih boja bude jednak, a optimalno je 1/12 kruga.

Trijada boja

trijada bojaTrijadu sačinjavaju tri boje jednako udaljene jedna od druge na krugu boja.

Ako želite ukusno balansirano šarenilo na svojim stranicama, onda koristite ovu kombinaciju. Pogodna je za stranice veselog i zabavnog sadržaja, pogotovo onog koji je namjenjen djeci.

Djeca vole šarenilo koje daje dojam razigranosti i ako želite duže vremena zadržati djecu na svojim web stranicama, onda je poželjno koristiti ovu metodu kombiniranja boja.

Druge kombinacije boja

Osim ovih, postoji još nekoliko metoda kombinairanja boja, ali su sve, zapravo, varijacije gore navedenih.

Ponekad dizajneri koriste monokromatske sheme koje se sastoje od jedne boje u svjetlijim i tamnijim nijansama. Ovo može izazvati monotoniju i dosadu, ali ako se koriste uz čistu crnu i bijelu boju, mogu se postići zgodni efekti.

Za kraj, valja spomenuti i kombinaciju raznih tonova sive boje, uključujući crnu i bijelu (akromatik), koja može lijepo izgledati, ali će brzo postati dosadna. Međutim, ako se takvoj kombinaciji doda samo jedna živa boja, dobiva se vrlo zanimljiv dizajn.

A kako se sve to primjenjuje u praksi?

Teorija je zanimljiva i jednostavna, ali kako izračunati koje su analogne boje u odnosu na boju #ff3300? A koja je komplementarna boja? Koje su razdvojene komplementarne boje? Kako ih izračunati?
Pomoću kruga boja, naravno.

Za slaganje i izbor boja postoji veći broj programskih rješenja. Neka od njih su vrlo zanimljiva i efektna, a neka su i vrlo korisna.

Jedan od ponajboljih programa za automatski izbor boja zove se Design Color Wheel i trenutno je dostupan po vrlo povoljnoj cijeni.

Na webu se mogu naći i razne besplatne varijante, ali ni jedna od njih ne može, u potpunosti, zadovoljiti potrebe profesionalnog web dizajnera.

Adam Filić

Bookmark: