Sitemap O nama Kontakt Web design

Značenje boja

Bookmark:

Svaka boja ostavlja, na nas, određeni psihološki i simbolički utjecaj. Znate li kako?

Prilikom dizajna, općenito, a posebno kod dizajna web stranica, želimo na posjetitelja ostaviti određen dojam. To se postiže raznim elementima dizajna, a boje pri tome imaju značajnu ulogu. Pravilan izbor boja je pola uspjeha.

Boje su ono što najprije uočimo - prije teksta i prije grafičkih detalja. Boje djeluju direktno na našu podsvijest i to u roku - odmah. U prvoj sekundi otvaranja web stranice. Boje djeluju na naše raspoloženje. One nas privlače ili odbijaju.

Boje imaju i svoje skriveno značenje. One prenose određenu poruku koja je univerzalna i iznad nacionalnih, rasnih, vjerskih ili spolnih ograničenja. Mada poruka može biti univerzalna, simboličko značenje se može razlikovati u različitim kulturama i to treba uzeti u obzir prilikom web dizajna.

Pogledajmo, sada, značenja nekih osnovnih boja


Crvena boja

Pospješuje metabolizam, ubrzava disanje, pojačava apetit i povisuje krvni pritisak. To je boja muževne snage, krvi i vatre. Simbolizira energiju, rat, opasnost, snagu, moć, odlučnost ali i strast, želju i ljubav. Kao simbol hrabrosti nalazi se na mnogim zastavama i grbovima.

Crvena boja ima veliku uočljivost i privlači pozornost, zato se često koristi na znakovima i natpisima, a na web stranicama je dobra za tipke koje pozivaju na kupovinu ili neku drugu akciju.

Svjetlo crvena boja, na velikim površinama, je jako iritantna i treba se oprezno koristiti. Dobra je za promoviranje energije, energetskih pića, automobila, sportova, igara i erotskih sadržaja.

Svjetlo crvena predstavlja radost, strast, seksualnost, osjećajnost i ljubav.

Ružičasta označava romantičnost, ljubav i prijateljstvo. Ističe ženstvenost i pasivnost.

Tamno crvena obilježava vitalnost, snagu volje, ushićenje, ljutnju, vodstvo, hrabrost, žudnju, mržnju i bijes.

Smeđa ukazuje na stabilnost i muževnost.

Crveno-smeđa se povezuje s žetvom i jeseni.

Narančasta boja

Narančasta kombinira energiju crvene i sreću žute boje. Podsjeća na radost, sjaj sunca i tropsku toplinu. Simbolizira entuzijazam, očaranost, sreću, kreativnost, odlučnost, privlačnost, uspjeh, ohrabrenje i poticaj.

Za ljudsko oko, to je vrlo topla boja, tako da daje osjećaj vrućine, ali nije toliko agresivna kao crvena. Narančasta povećava dotok kisika u mozak, proizvodi okrepljujući učinak i potiče mentalne aktivnosti. Široko je prihvaćena među mlađim osobama. Povezuje se sa zdravom hranom i izaziva apetit.

Narančasta je boja žetve i boja jeseni. Na zastavama i grbovima simbolizira snagu i izdržljivost.

Zbog velike uočljivosti, narančasta se koristi za privlačenje pozornosti i isticanje najvažnijih elemenata vašeg dizajna. Uspješna je kod promoviranja prehrambenih proizvoda i dječjih igračaka.

Tamno narančasta može značiti prijevaru i nepovjerenje.

Crveno-narančasta obilježava želju, seksualnu strast, zadovoljstvo, dominaciju, agresivnost i želju za djelovanjem.

Zlatna izaziva osjećaj nadmoći. Značenje zlata je svjetlo, mudrost i bogatstvo. Zlato često simbolizira visoku kvalitetu.

Žuta boja

Žuta je boja sunca i vezuje se uz radost, sreću, intelekt i energiju.

Žuta proizvodi zagrijavajući efekt, podiže dobro raspoloženje, stimulira mentalne aktivnosti i stvara energiju u mišićima. Podsjeća na hranu. Svjetla, čista žuta, privlači pažnju. Ako se pretjerano koristi može dovesti do uznemirenja. Poznato je da bebe više plaču u žuto obojenim sobama.

Na crnoj pozadini, najprije ćete uočiti žutu boju. Ova kombinacija se često koristi za upozorenja. Na grbovima i zastavama, žuta znači čast i odanost. Kasnije je postala simbol za kukavičluk.

Žutom bojom možete izazvati ugodne i vesele osjećaje. Dobra je za reklamiranje proizvoda za djecu i stvari za zabavu. Izuzetno je dobra za privlačenje pozornosti tako da je možete koristiti za isticanje najvažnijih elemenata dizajna.

Muškarci žutu boju doživljavaju kao djetinjastu boju, zato je ne treba koristiti kod prodaje prestižnih i skupih proizvoda za muškarce - nitko neće kupiti žuto poslovno odijelo ili žuti Mercedes.

Žuta je boja prolaznosti i spontanosti, zato je izbjegavajte ako želite sugerirati stabilnost i sigurnost.

Prljavo žuta prestavlja oprez, raspadanje, trulež, bolest i ljubomoru.

Svjetlo žuta obilježava intelekt, svježinu i radost.

Zelena boja

Zelena je boja prirode i kao takva, simbolizira rast, sklad, svježinu i plodnost. Zelena ima jaku emocionalnu vezu sa sigurnošću. Tamno zelena se često povezuje s novcem.

Zelena boja ima veliku moć liječenja. To je boja koja najviše smiruje i može pojačati viziju. Zelena sugerira stabilnost i trajnost. Ponekad označava nedostatak iskustva. Na zastavama i grbovima prikazuje rast i nadu. Nasuprot crvenoj, zelena znači sigurnost; u saobraćaju znači siguran prolaz.

Kod reklamiranja biljnih i medicinskih proizvoda, možete koristiti zelenu da naglasite sigurnost. Direktno je povezana s prirodom, zato se može koristiti za promoviranje "zelenih" proizvoda.

Prljava, tamno zelena boja se povezuje s novcem, bankarstvom, dionicama i svijetom financija.

Tamno zelena je povezana s ambicijama, pohlepom i ljubomorom.

Žuto zelena može ukazivati na bolest, kukavičluk, neslaganje i zavist.

Plavo zelena se povezuje s emocionalnim ozdravljenjem i zaštitom.

Maslinasto zelena je tradicionalno boja mira.

Plava boja

Plava je boja neba i boja mora. Često se povezuje s dubinom i stabilnošću. Simbolizira povjerenje, odanost, mudrost, inteligenciju, vjeru, istinu i raj.

Smatra se da plava daje dobrobit za tijelo i um. Usporava ljudski metabolizam i proizvodi rashlađujući učinak. Čvrsto se veže uz smirenost i spokojstvo. Na zastavama i grbovima simbolizira pobožnost i ozbiljnost.

Plavu boju možete koristiti za reklamiranje proizvoda koji imaju veze s čistoćom (filteri za vodu, tekućine za čišćenje), zrakom i nabom (zračne luke, klima uređaji), vodom i morem (mineralna voda, krstarenje). Nasuprot toplim bojama poput crvene, narančaste i žute, plava boja se povezuje s inteligencijom i svjesnošću. Kod reklamiranja proizvoda visoke tehnologije, koristite plavu boju da bi naglasili preciznost.

Prema istraživanjima. plava je muška boja i široko je prihvaćena među muškarcima. Tamno plava se vezuje uz dubinu, stručnost i stabilnost i to je omiljena boja korporacijske Amerike.

Izbjegavajte plavu boju kod reklamiranja hrane i kuhanja, jer smanjuje apetit. Kad se koristi skupa s toplim bojama poput žute ili crvene, može stvoriti visoko efekte od velikog utjecaja.

Svjetlo plava prikazuje zdravlje, izlječenje, smirenost, razumijevanje i mekoću.

Tamno plava predstavlja znanje, snagu, integritet i ozbiljnost.

Ljubičasta boja

Ljubičasta boja kombinira stabilnost plave i energiju crvene boje. Ljubičasta asocira na kraljevstvo. Simbolizira moć, plemenitost, obilje i ambicije. Donosi bogatstvo i ekstravaganciju. Uz ljubičastu se vezuje mudrost, dostojanstvo, neovisnost, kreativnost, tajanstvenost i čarolija.

Prema istraživanjima, skoro 75% pred-adolescenata najviše voli ljubičastu boju. U prirodi je vrlo rijetka. Neki je smatraju umjetnom bojom.

Svjetlo ljubičasta evocira romantične i nostalgične osjećaje. Dobar je izbor za ženski dizajn i proizvode za djecu.

Tamno ljubičasta evocira potištenost i osjećaj tuge. Može izazvati frustraciju.

Bijela boja

Podsjeća na svjetlost, dobrotu, nevinost, čistoću i djevičanstvo. Smatra se da je to boja savršenstva.

Bijela znači sigurnost i čistoću. Nasuprot crnoj, bijela ima pozitivnu konotaciju. Bijela može predstavljati uspješan početak. Na zastavama i grbovima ističe vjeru i čistoću.

Kod reklamiranja, bijela se povezuje sa hladnoćom i blještavilom snijega. Može koristiti da istakne jednostavnost kod proizvoda visoke tehnologije. Pogodna je za dobrotvorne organizacije; anđeli se, obično, zamišljaju u bijeloj odjeći.

Bijela, također, podsječa na bolnice, liječnike, sterilnost, tako da ju možete koristiti za isticanje sigurnosti kod reklamiranja medicinskih proizvoda. Osim toga, koristi se za niskokalorične proizvode, nemasne i mliječne proizvode.

Crna boja

Uz crnu boju veže se snaga, elegancija, formalnost, smrt, zlo i tajanstvenost povezana sa strahom od nepoznatog (crne rupe).

Obično ima negativnu konotaciju (crna lista, crni humor). Crna označava moć i autoritet; smatra se da je vrlo formalna, elegantna i prestižna (crna kravata, crni Mercedes). Na zastavama i grbovima je simbol žalosti.

Crna daje osjećaj dubine i perspektive, ali crna pozadina smanjuje čitljivost. Crna odjeća čini da osoba izgleda mršavije.

Prilikom dizajniranja umjetničke galerije, crna ili siva pozadina bolje ističe ostale boje. Crna u kombinaciji s crvenom ili narančastom - drugim moćnim bojama - daje vrlo agresivni uzorak.

Siva boja

Siva je boja metala, posebno srebra i asocira na visoku tehnologiju, industriju, telepatiju, intuiciju, snove, astralnu energiju, žensku snagu i komunikacije.

Srebrna u kombinaciji s drugim bojama može stvoriti izgled visoke tehnologije. U kombinaciji sa zlatnom i bijelom bojom, može promovirati osjećaj kontrole i moći.

Siva u kombinaciji s crvenom može dati zanimljive efekte.

Adam Filić
Bookmark: