Promocija web stranica

Bookmark:

Kada se govori o Internet marketingu, onda mnogi, pogrešno, pomisle da cijela priča počinje i završava sa izradom web stranica

Izrada web stranica je svakako važan segment internet marketinga, ali nikako nije jedini. Zapravo, tek nakon izrade web stranica, počinje pravi posao.

Prvo što treba uraditi je promocija samih stranica, koja zapravo, počinje već prilikom izrade, a riječ je o optimizaciji stranica za tražilice. Neki to zovu SEO marketing, no to ipak nije marketing u klasičnom smislu, no toliko je učinkovit da se može smatrati marketingom.

Treba znati da puni rezultati optimizacije postaju vidljivi tek nakon nekoliko mjeseci. To je zbog prirode djelovanja samih tražilica. U međuvremenu mogu se, i moraju, koristiti drugi oblici promidžbe web stranica.

Od klasičnih metoda mogu se koristiti razne vrste oglašavanja po tiskovinama, radiju i televiziji. To su, uglavnom, skuplja riješenja, ali vrlo djelotvorna.

Postoje i mnoga jeftinija riješenja koja bi se, svakako, trebala koristiti. Jedno od njih je istaknuti URL, odnosno web adresu, waših stranica gdje god je to moguće:
 • na vozila
 • poslovnu zgradu
 • reklamne panoe
 • vizitke
 • letke
 • kape
 • majice
 • upaljače
 • olovke
 • izlazne račune
 • narudžbe
 • memorandume
i sve ostalo što se, na bilo koji način, može distribuirati, potencijalno zainteresiranim, strankama.

Drugi vid promidžbe je, opet, preko Interneta. Ovdje postoji cijela paleta raznih mogućnosti oglašavanja. Najbrži, ali i najskuplji način je postavljanje plaćenih bannera i linkova na stranice koje imaju veliku dnevnu posjećenost.

Izbor stranica kojima ćete platiti za oglašavanje je jako važan. Ciljani Internet marketing podrazumijeva da ćete birati one stranice koje imaju veliku posjećenost određene skupine ljudi kojima bi vaš proizvod bio posebno zanimljiv.

Ako prodajete sportsku opremu, onda je besmisleno plaćati oglas na stranicama koje se bave uzgojem ljekovitog bilja. Možda će i među njima biti zainteresiranih za nogometne lopte, ali ako oglašavate na nekim sportskim stranicama ili samo u sportskoj rubrici nekih općenitih portala, sigurno ćete imati bolji učinak.

Mnoge tražilice imaju poseban prostor za objavljivanje rezultata pretraživanja koji je namjenjen za plaćeno oglašavanje. To je, također, ciljani Internet marketing i zove se PPC (Pay Per Click), jer možete platiti za to da se vaše stranice pojave na prvoj stranici rezultata za određene ključne riječi. Plaćate samo ako netko klikne na vaš oglas.

Internet ne bi bio to što jest, kada ne bi postojale i potpuno besplatne mogućnosti promidžbe. Osim, već klasične, razmjene linkova tu su i mnogo suptilniji, ali efikasniji načini privlačenja prometa na svoje stranice.

Postoje mnogobrojni specijalizirani forumi i blogovi na koje možete poslati svoje komentare ili članke. Mnogi od njih dozvoljavaju da u potpisu imate link na svoje stranice. Treba se samo potruditi i pisati. Ni ovdje ne treba rasipati energiju, nego se usredotočiti na one forume ili blogove koji su tematski zanimljivi vašim potencijalnim kupcima.

Ne treba zaboraviti niti na e-mail poruke. Svaki e-mail koji pošaljete treba sadržavati potpis sa linkom na vaše web stranice. Još je bolje, ako je vaš e-mail izrađen kao HTML stranica, privlačnog izgleda, s kratkom reklamnom porukom.

Posebnu pažnju treba posvetiti korištenju mailing lista. Naravno, morate paziti da ne šaljete SPAM, kao ni poruke koje bi mogle izgledati kao SPAM. Ovo drugo je puno teže izbjeći, jer mnogi antispam programi, koji su instalirani na mail servisima, ne razlikuju SPAM od obične poruke.

Ovdje su samo navedene neke od mogućnosti promoviranja vlastitih web stranica. Onaj tko pažljivo iskoristi svaku pruženu priliku, sigurno će postići dobru posjećenost svojih web stranica, što je tek drugi korak do ostvarivanja zarade preko Interneta.

Adam Filić
Bookmark: