Sitemap O nama Kontakt Web design

Kakve su vaše web stranice?

Bookmark:

Ako imate poslovne web stranice, a preko njih ne dobivate nove narudžbe, nešto nije u redu.

Nekoć davno (prije svega nekoliko godina) kad Internet nije bio toliko raširen i popularan kao danas, bilo je dovoljno napraviti zgodne web stranice, postaviti ih na server, prijaviti na nekoliko tražilica, razmijeniti linkove i postaviti poneki banner na popularnijim stranicama i zaboraviti cijelu priču.

Nakon godinu ili dvije, mogli ste ažurirati poneki podatak, možda malo redizajnirati i to je sve. Mnogima je bila dovoljna sama činjenica da imate svoje web stranice, pa da shvate kako se radi o ozbiljnoj firmi s kojom vrijedi poslovati. A tražilice su uredno prikazivale vaše podatke kad god bi upisali određene ključne riječi.

Danas više nije tako. Internet se neprekidno proširuje. Svakodnevno se pojavljuje na stotine novih web stranica, a stare se dopunjavaju novim sadržajima. Broj korisnika Interneta eksponencijalno raste, čime Internet kao marketinški medij postaje sve značajniji.

Tražilice su se profilirale i ostalo je tek nekoliko najznačajnijih. Ako se na njima izborite za dobru poziciju u rezultatima pretraživanja, onda ste uspjeli. Ljudi vas nađu, posjećuju vaše stranice i ako im se nešto sviđa ili im je nešto potrebno, postaju vaši novi kupci.

Ali ako niste među prvih 10, ili barem prvih 20, mala je vjerojatnost da će netko ići dalje u dubinu i kliknuti baš na vaše stranice. Netko drugi će dobiti posao na kojem ste vi mogli zaraditi. Zašto?

Samo zato što ima kvalitetno izrađene web stranice sa zanimljivim sadržajem koji se redovno dopunjava.

Ovo je sasvim dovoljno da prikupi linkove sa drugih stranica na svoje stranice i tako popravi svoju poziciju na stranicama tražilica.

A kakve su vaše stranice?
  • Da li ste primjetili da vaše ključne riječi više ne funkcioniraju?
  • Ili ih niste nikada ni koristili?
  • Je li navigacija na vašim web stranicama odrađena u Flashu ili Java Scriptu? Mora da je vrlo efektna.
  • Ili su vam kompletne stranice izrađene kao jedna velika Flash animacija?
To više nije problem. Brzine pristupa Internetu su se, također, značajno povećale.

Ali, ima jedno veliko ALI...

Takve stranice se uopće ne indeksiraju, što u prijevodu znači: onaj tko za vaše stranice ne zna, neće za njih niti saznati. Barem ne preko tražilica.

Hitno mijenjajte svoje web stranice.

Već jeste? Sada imate dinamičke web stranice i sami možete mijenjati i dodavati nove tekstove, slike, ankete, artikle i sve što god poželite. Pravo bogatsvo mogućnosti vašeg novog CMS-a.

Ali tražilice još nisu indeksirale sve vaše artikle i tekstove, zar ne? Vjerojatno niti neće. Ne valja vam URL. Nije prijateljski raspoložen prema tražilicama.

Što to znači? To znači da koristi nešto poput:

http://www.az.hr/index.php?SESSID=3423889298984hhsjhs73&ID=231&lang=hr&cat=98
 
za prikaz vašeg sadržaja. To se zove query string i tražilice ga ne vole. Pogotovo ako sadrže SESSION. To je vrlo korisno za osobu koja kupuje preko vaših stranica, ali tražilice se time ne zamaraju. Jednostavno preskoče takav URL, ako ga uopće nađu, jer zna biti skriven unutar JavaScripta.

Zaboravite takve stranice i webshop s takvim URL-om, osim ako ne namjeravate potrošiti vreću novca na promidžbu samih stranica. U tom slučaju vam pozicija na tražilicama, stvarno, nije važna.

Ako pak imate web stranicu na kojoj već godinu dana stoji nešto kao: “Stranice su u izradi!” ili imate samo jednu stranicu sa svojim najosnovnijim podacima za kontakt, ne čekajte ništa više! Odmah nas kontaktirajte.

Adam Filić

Bookmark: