Sitemap O nama Kontakt Web design

Najnoviji tekstovi

Izrada web stranica

Bookmark:

Što se mora znati da bi izrada web stranica bila uspješna?


Ne može se samo sjesti za računalo i krenuti u izradu web stranica. Najprije, treba sve dobro isplanirati, a to je moguće tek kad odredimo NPR stranice. Ako ne znamo koji je NPR na našim web stranicama, nema smisla ići dalje.

Što je, zapravo, NPR stranica?

NPR je hrvatska kratica od Naj Poželjnija Reakcija posjetitelja stranica. Što najviše želimo da posjetitelj uradi nakon što je pogledao naše web stranice? Jeste li ikad o tome razmišljali? Ovo je najvažnija stvar. Razlog zbog kojeg vaše Internet stranice uopće postoje. Moramo to znati. Evo nekoliko primjera:

  • NPR prodajnih web stranica je klik na tipku 'kupujem', odnosno zaključivanje kupovine.
  • NPR predprodajnih web stranica je klik na link koji vodi na prodajne web stranice.
  • NPR stranica uslužnih tvrtki je slanje kontakt podataka ili poziv na broj telefona.
  • NPR iznajmljivača apartmana je obaviti online booking
Svake web stranice moraju imati jasno definiran NPR. Tek tada možemo planirati ...

Kako dobiti NPR?

To je suština. Ništa nas drugo ne bi trebalo zanimati. Samo odgovor na gornje pitanje. Kako što prije i od što više posjetitelja dobiti Naj Poželjniju Reakciju? Odgovor je daleko složeniji nego što se čini i naći ćete ga u budućim člancima.

Ukratko rečeno, posjetitelja treba pažljivo voditi, od stranice na koju je 'sletio' sa tražilice, do stranice na kojoj se nalazi NPR. Između te dvije stranice, može se naći cijela serija web stranica, ali najbolje je, ako nema ništa.

Ne dozvolite posjetitelju da, nepotrebno, odluta i da nikad ne dobijete NPR. Pogotovo pazite da ne ode na tuđe stranice, prije nego što dobijete NPR. To se postiže dobro planiranom navigacijom na web stranicama.

Naravno, ako se radi o stranicama koje su namjenjene za AdSense, onda je vaš NPR klik na link za tuđe stranice. Ali to je sasvim druga priča.

Navigacija je suština izrade Internet stranica

Ovo je toliko važna i opširna tema, da se ne može obraditi u jednom članku. Izrada web stranica bila bi jako jednostavna, kad ne bi bilo potrebe za povezivanjem web stranica u sustav navigacije. Za uvod je dovoljno odrediti koji su aspekti dobre navigacije:
  1. dovesti posjetitelja do NPR-a, bez obzira na koju stranicu je sletio
  2. omogućiti mu da lako dođe do svih željenih informacija
  3. povezati sve web stranice tako da budu indeksirane od strane tražilica
  4. internim linkovima regulirati page rank pojedinih stranica
  5. stvoriti hijerarhiju stranica koja će odgovarati hijerarhiji ključnih riječi
Svaku od ovih točaka ćemo detaljno obraditi, a vi razmislite o tome kakva je struktura vaših web stranica i da li je vaša navigacija logična ili zbunjujuća za posjetitelja?

Prvo ide istraživanje ključnih riječi, a onda izrada web stranica

Još jedna stvar koja se lako zanemari, prilikom izrade web stranica, je istraživanje ključnih riječi. Moramo znati sve ključne riječi, prije nego što krenemo u sam postupak izrade web stranica.

Koje su to ključne riječi, fraze i izrazi za koje želimo prvo mjesto na tražilicama?

Jesu li to fraze za koje mi mislimo da treba optimizirati web stranice ili su to fraze koje posjetitelji najčešće upisuju na tražilice? Velika je razlika između ova dva pojma. Ono što mi mislimo nije uopće važno. Važno je što ljudi stvarno traže - što najčešće upisuju u tražilice.

Da bi to saznali, moramo koristiti određene alate i metode. Nakon toga, moramo razraditi sve moguće varijacije ključnih riječi i doći do spiska od barem stotinjak izraza.  Na kraju ostaje sortiranje ključnih riječi po vrijednosti i njihovo grupiranje.

Najvrijednije su one ključne riječi koje se najviše traže preko tražilica i za koje postoji najmanji broj rezultata u tražilicama. Ako sve dobro napravimo, dobit ćemo strukturu ključnih riječi prema kojoj možemo formirati strukturu web stranica.

Konačni rezultat je prvo mjesto na tražilicama za kompletno područje od našeg interesa. Prvo mjesto znači veći broj posjeta, što donosi veći broj kupaca ili klijenata. Prvo mjesto znači da je izrada web stranica uspješno provedena.

Adam Filić
Bookmark: