Sitemap O nama Kontakt Web design

CMS - sustav za upravljanje sadržajem

Bookmark:

Što je CMS i zašto vam je potreban?

CMS (Content Management System) je sustav za upravljanje sadržajem i sve se više koristi za izradu Internet, odnosno, web stranica.

Radi se o web aplikaciji koja je napisana u nekom od popularnih programskih jezika (PHP, ASP, JSP ...) uz podršku odgovarajuće baze podataka. Ovakvi sustavi omogućuju razdvajanje dizajna od sadržaja stranica, s time da se sadržaj stranica može, na krajnje jednostavan način, mijenjati po želji vlasnika stranica.

Za takve promjene nije potrebno nikakvo znanje o programiranju ili dizajnu web stranica. Cijeli postupak svodi se ispunjavanje odgovarajućeg obrasca potrebnim podacima, kao što su:
  • Naslov teksta
  • Opis stranice
  • Ključne riječi
  • Sažetak teksta
  • Tekst članka
  • Fotografija
Ovakav pristup se pokazao izuzetno korisnim, jer u današnje vrijeme, više nije dovoljno postaviti web stranice sa nekim statičnim sadržajem i očekivati od toga dobre rezultate. Pogotovo kad se zna, da i posjetitelji stranica, a i najvažnije tražilice, dodatno vrednuju stranice koje se redovno ažuriraju.

Web stranice sa statičnim sadržajem su poput tiskanog kataloga i imaju svoju privremenu vrijednost, ali elektronički mediji, a pogotovo Internet, stvoreni su za davanje brzih i dinamičnih odgovora na učestale promjene stanja na tržištu.

Prava je šteta, na tako dinamičan medij kao što je Internet, postaviti statičan sadržaj ili bolje reći postaviti web stranice koje ne omogućavaju brzu i laku promjenu sadržaja. Ako na takve web stranice želite nešto dodati ili nešto na njima promijeniti, morate upomoć pozvati stručnjake koji su stranice izradili ili su dovoljno stručni da izvrše željene promjene.

Svaku takvu promjenu ćete posebno platiti, a ako su promjene učestale, održavanje vaših stranica će postati značajan trošak.

Korištenjem CMS tehnologije možete mijenjati sadržaj po vlastitoj volji, a da pri tom ne stvorite nikakav dodatni trošak. Sama izrada CMS web stranica može biti nešto skuplja od izrade statičnih stranica, no eventualna razlika u cijeni se nadoknadi u vrlo kratkom roku.

Danas se može naći mnoštvo CM sustava koji su besplatni (Joomla) i koji za podršku koriste, također besplatne, baze podataka (MySQL) na isto tako besplatnom operativnom sustavu (Linux), tako da se troškovi korištenja ovakvih stranica mogu svesti na minimum.

Naravno, postoje i komercijalni CMS programi, koji se prodaju po visokim cijenama i koji daju određenu garanciju kvalitete. No, i među njima ima onih koji su samo skupi, ali ne i kvalitetni.

Izabrati pravi CMS nije nimalo jednostavno. Za tako nešto, trebalo bi instalirati i provjeriti na stotine programa. Svaki od njih ima svoje dobre i loše osobine. Evaluacija je vrlo nezahvalan i težak posao. Morate unaprijed točno znati što želite od svog sustava.

Najvažnije je provjeriti jednostavnost promjene dizajna, jednostavnost unosa i ažuriranja sadržaja, bogatsvo mogućnosti ili jednostavnost kreiranja novih mogućnosti, fleksibilnost sustava i ono što je, za dobar posao, najvažnije, korištenje tražilicama prijateljske navigacije.

Što vam vrijede sve dobre osobine sustava, ako tražilice nisu u stanju indeksirati sav sadržaj koji je ponuđen na vašim stranicama?

U tom slučaju je puno bolje imati kvalitetno optimizirane statične HTML stranice i plaćati za svaku promjenu sadržaja.

Adam Filić
Bookmark: