Sitemap O nama Kontakt Web design

Najnoviji tekstovi

Optimizacija web stranica - SEO

Bookmark:

Kako SEO (optimizacija) može natjerati Google, Yahoo, MSN, Pogodak i  druge tražilice da vaše web stranice stave na prvo mjesto?

Odgovor je vrlo jednostavan. Napravite web stranicu koja je, za zadanu ključnu riječ, bolje optimizirana od one koja je sada na prvom mjestu. Da bi to postigli, morate uraditi nekoliko stvari:
  1. Analizirati web stranicu koja je na prvom mjestu
  2. Napraviti SEO na svojoj web stranici
  3. Napraviti SEO za svoju web stranicu
Za one koji još ne znaju, SEO je kratica za Search Engine Optimization što znači - optimizacija web stranica za tražilice.

Zašto je optimizacija web stranica (SEO) toliko važna?

Zato što želite da vaše stranice budu među prvih deset rezultata koji će se pojaviti nakon što posjetitelj upiše određene ključne riječi u tražilici, a za to je neophodna optimizacija ili SEO. Na prvu stranicu stane samo 10 rezultata.  Drugih 10 je na slijedećoj stranici i tako dalje.

Rijetko kada, posjetitelj pregledava drugu, treću ili četvrtu stranicu. Uglavnom, ono što traži, nađe na prvoj stranici. Ako vaša stranica nije među prvih 10, dakle na prvoj stranici, velika je vjerojatnost da neće biti ni otvorena, odnosno posjećena.

Drugim riječima, ako vaše web stranice nisu dobro optimizirane, odnosno ne poštuju SEO pravila, imat ćete jako mali broj posjeta. Mali broj posjeta, znači još manji broj kupaca ili klijenata. Veći broj posjeta znači, potencijalno veći broj kupaca. Prosječne web stranice, od svakih 100 posjetitelja, naprave jednog do 3 kupca.

To se zove stupanj konverzije i nema veze s optimizacijom, ali itekako ovisi o samom sadržaju stranice. U ovom slučaju, stupanj konverzije je 3%. Za konverzije od 10% li više, morate angažirati profesionalca, koji dobro poznaje tajne web marketinga, da vam napiše kvalitetan prodajni tekst.

Vratimo se na optimizaciju. Prvo treba napraviti optimizaciju na samoj web stranici (on-page) i to je lakši dio posla. Postoji skup pravila kojih se treba što dosljednije pridržavati i uspjeh neće izostati. Najvažnija pravila su objašnjena u članku 'SEO na web stranicama'.

Drugi stupanj optimizacije radi se izvan web stranica i puno je dugotrajniji proces. Svodi se na to da kreirate što više linkova na tuđim web stranicama koji će upućivati na vaše web stranice. Jednostavno je, ali teže ostvarivo.

Zašto bi netko, na svoje stranice, postavio vaš link, kad se zna da će tako umanjiti page rank svojih stranica?

Odgovor na ovo pitanje, ključ je uspjeha off-page optimizacije. Zapitajte se, zbog čega vi, na svojim web stranicama, objavljujete linkove na tuđe stranice? Vjerojatno zato što, svojim posjetiteljima, želite dati što kvalitetniju uslugu, odnosno, informaciju. Rado ćete ih uputiti na kvalitetne web stranice.

Osim toga, iako matematički ispravna, tvrdnja da vanjskim linkovima umanjujete vlastiti page-rank, nije sasvim točna. Utvrđeno je da Google ocjenjuje vrijednost linkova na vanjske stranice i može povećati vaš page-rank, iako bi ga, matematički, trebao smanjiti. Dakle, važno je da dajete linkove samo na kvalitetne web stranice s relevantnim sadržajem.

O page-rank-u i SEO optimizaciji izvan web stranica, pročitajte u posebnim tekstovima.

Adam Filić


Bookmark: