Sitemap O nama Kontakt Web design

SEO na web stranicama

Bookmark:

Što sve treba uraditi na web stranicama da osvoje prvo mjesto na tražilicama?

Prvo i osnovno je kvalitetan sadržaj, odnosno tekst, bogat ključnim riječima od vašeg interesa. Jednu web stranicu možete optimizirati za nekoliko ključnih riječi, a ne za sve ključne riječi koje zamislite.

Najprije morate odrediti glavnu ključnu riječ ili frazu i dvije do tri pomoćne. Sve se one moraju pojaviti u tekstu barem jedanput, ali bolje je nekoliko puta.

Ne pretjerujte s ponavljanjem ključnih riječi jer bi mogli biti optuženi za spam i kažnjeni. Google kažnjava tako da spamera spusti za nekoliko stotina pozicija. Gustoća od 5% je sasvim dovoljna. Dakle, na svakih 100 riječi, smijete upotrijebiti 5 ključnih riječi.

A sada, idemo na elemente optimizacije...

Najprije ćemo srediti header, odnosno sve što se nalazi između <header> i </header> tagova, a važno je za SEO:

 • <title>Naslov web stranice</title>
 • <meta name='Description' content='Kratki opis web stranice' />
 • <meta name='Keywords' content='Ključne riječi, ili fraze, odvojene zarezom' />

Pravilno korištenje ovih tagova je pola optimizacije na web stranicama. Idemo ih redom objasniti...

Naslov web stranice <title>

Svaka pojedina web stranica mora imati svoj naslov koji se razlikuje od naslova drugih web stranica. Ovo je pravilo. Naslov se postavlja između <title> i </title> taga, kao što je gore prikazano, sastoji se od najviše 64 znakova i ima nekoliko važnih uloga:

 1. Pojavljuje se kao naziv prozora vašeg preglednika - tamo gore, na samom vrhu s lijeve strane. Tako znate koje stranice su otvorene u vašem pregledniku.
 2. Pojavljuje se kao naziv kartice (taba), ako imate preglednik s karticama kao što je Firefox ili IE7.
 3. Pojavljuje se kao naziv otvorene aplikacije u Windows status traci koja se nalazi na samom dnu ekrana.
 4. Pojavljuje se kao naslov stranice u rezultatima tražilica (SERP)

Zbog svega toga, važno je da naslov stranice bude jedinstven i prepoznatljiv. Ako više stranica ima isti naslov, Google umanjuje njihovu važnost i slabije ih rangira. Često se umjesto pravog naslova viđa: 'Your Title Here'. Nemojte si tako nešto dozvoliti.

Naslov je najbolje mjesto na koje ćete staviti glavnu ključnu riječ određene web stranice. Google, a i druge tražilice, tome pridaju veliku važnost. Još je bolje, ako pored glavne, možete dodati i što više pomoćnih ključnih riječi.

Ako se tražena riječ nalazi u naslovu vaše web stranice, bit će ispisana podebljanim slovima (bold) na rezultatima tražilica i tako će istaknuti vaš naslov. Osim toga, posjetitelj, odmah iz naslova, može znati o čemu je riječ na vašoj web stranici.

Opis web stranice - Description

Ovo je nešto što se uopće ne vidi na web stranici, ali to ne bi trebao biti razlog za zanemarivanje ovog važnog elementa. Opis se vidi na rezultatima tražilica, odmah ispod naslova. Neke tražilice, kao pogodak.hr, ne prikazuju opis, nego tekst koji se nalazi najbliže traženom pojmu.

Bilo kako bilo, ako u opis stranice ubacite ključnu riječ, stranica će biti bolje pozicionirana. Nije potrebno da opis sadrži više od 150 znakova jer ih Google neće prikazati. A, Google je zakon. Zar ne?

Ovdje vrijedi isto što i za naslov tj. traženi pojam se prikazuje boldano. Osim glavne, dobro je ubaciti i pomoćne ključne riječi, ali pazite...

Opis ima još jednu važnu ulogu!

Opis stranice, zajedno s naslovom i URL-om, je jedino što se pojavljuje na rezultatima tražilice. Na osnovu naslova i opisa surfer odlučuje koju stranicu će posjetiti.

I opis i naslov moraju biti takvi da privuku pažnju samo onih posjetitelja koji su vaši potencijalni kupci. Nemojte u opis i naslov stavljati nešto što nema veze sa sadržajem stranice, samo zato da bi privukli posjetitelje.

Privući ćete one koji uopće ne traže ono što vi nudite i kliknut će na 'back' u roku od nekoliko sekundi. Nema govora o tome da će vam dati NPR.

I još nešto... Nemojte opis pretvoriti u skadište ključnih riječi. Za to postoji treći element....

Ključne riječi - keywords

Nekad davno, u ona dobra stara vremena, bilo je dovoljno u ovo polje natrpati sve ključne riječi koje vas zanimaju i to je to. Gotova optimizacija. Danas, više nije tako. Barem ne kod Googla, koji naizgled, potpuno zanemaruje ove podatke.

Zašto ih onda upisivati i zamarati se s ključnim riječima?

Dva su razloga:

 1. Google nije jedina tražilica. Za neke je ovo, još uvijek, važno polje.
 2. Google vrednuje ove podatke, ali na svoj način. Evo kako...

Ako ovo polje zatrpate raznim ključnim riječima i njihovim nebrojenim varijacijama, bit ćete kažnjeni zbog spama. Dakle upišite samo nekoliko najvažnijih ključnih riječi i pojmova, pogotovo onih koji se uopće ne pojavljuju na stranicama.

Upišite sinonime svojih ključnih riječi. To su sasvim druge riječi s istim značenjem. Google to jako voli i sigurno će vas nagraditi dobrom pozicijom.

Nadam se da me SEO majstori neće optužiti za otkrivanje tajni. Idemo dalje...

Naslovi i podnaslovi - <h1>...<h6>

Koliko puta ste otvorili neku web stranicu i vidjeli da na njoj nema naslova? Samo nekakav blok dosadnog teksta koji vam se neda ni čitati. Puno puta. Ili, ako ima naslov, onda je to običan tekst koji ima povećan font ili neku drugu boju ili je, koji užas, napravljen kao grafički naslov (.jpg ili .gif).

Hej! Zar nitko ne zna čemu služe <h1><h2>...<h6> tagovi?

Njima se označavaju naslovi i podnaslovi na stranici. Ničim drugim. Imam još jedno pitanje, prije nego što nastavim...

Jeste li ikada vidjeli novine bez naslova i podnaslova?

Da li biste, uopće, čitali takve novine? Ja ne bih. Ja najprije skeniram naslove i podnaslove, pa ako me nešto zanima, onda čitam dalje. A vi? Isto tako?

Naravno. Svi to rade. Ali ne samo na novinama nego i na webu. Još i više. Što će privući pažnju vašeg posjetitelja, ako nema naslova i podnaslova? Ništa. Klik - natrag.

A sada, pravila koja donose bodove:

 • Svaka web stranica mora imati jedan i samo jedan <h1> tag
 • Iza njega (nikako ispred) može imati proizvoljan broj <h2>...<h6> tagova.
 • Ključne riječi u naslovu i podnaslovima imaju jako veliku težinu. Pogotovo za Google.

Dakle, naslov i podnaslove obogatite ključnim riječima i to je sve što vam treba. OK, znam da nije sve. Ima još dosta toga ...

<strong> ili <b> unutar teksta

Svi, koji poznaju HTML, znaju čemu služe <strong> i <b> tagovi. Njima možete podebljati ili boldati riječ ili dio teksta. Koja je razlika među njima?

Recimo to ovako: <b> ili bold ima vizualni značaj, a <strong> ima suštinski značaj. Izvana mogu, ali ne moraju, jednako izgledati. Ovisi o tome kako ste ih redefinirali u CSS-u. Ali, iznutra <strong> ima zadatak dati veću važnost riječima koje označava. Hm, ključnim riječima, na primjer.

Jako je korisno ključne riječi staviti unutar <strong>...</strong> tagova. Na taj način tražilice 'znaju' koje su riječi važnije od drugih. To su, naravno, ključne riječi. Ali...

Budite oprezni i ne pretjerujte s tim jer bi mogli ispaštati zbog spama.

Ponekad želite istaknuti neku riječ u tekstu, koja vam nije bitna kao ključna riječ, ali ima posebnu važnost u rečenici. Za tu svrhu koristite <b>...</b> tagove.

Neki kažu, a možemo im vjerovat, da je dobro, negdje pri kraju teksta, ubaciti nekoliko ključnih riječi, kojima možemo popraviti optimizaciju web stranica i postići bolje rezultate na tražilicama.

Ima još puno elemenata i detalja koji mogu doprinijeti boljoj optimizaciji web stranica, ali oni nisu toliko značajni kao gore navedeni i o njima ćemo drugi put.

Nadam se da vam je ovaj članak koristio i da ćete odmah popraviti svoje web stranice. Ako vam treba pomoć, slobodno me kontaktirajte.

Adam Filić
«-- ♦ --» SEO izvan web stranica
Bookmark: