Sitemap O nama Kontakt Web design

Page Rank

Bookmark:

Što je Page Rank i kako funkcionira?

Mnogi su čuli za Page Rank, neki ga redovno koriste, ali, malo je onih koji ga doista razumiju. Page Rank je samo jedna od brojnih metoda koje Google koristi da bi ocijenio važnost i relevantnost određene web stranice.

To je Google-ova ocjena popularnosti web stranice izražena u brojkama od 1 do 10. Veća brojka - veća popularnost web stranice. Moglo bi se reći da je to jedan od najrazvijenijih algoritama ikad izmišljenih za web.

Link sa web stranice A na web stranicu B, Google tumači kao jedan glas za stranicu B. Stranica koja ima veći broj glasova, dakle više dolaznih linkova, dobiva veći Page Rank. Ali, nije sve tako jednostavno...

Ne broje se samo glasovi, nego se u obzir uzima i važnost stranica sa kojih dolaze, dakle njihov Page Rank. Tako je nastala slijedeća formula za izračunavanje Page Ranka (PR):

PR(A) = (1-d) + d(PR(t1)/C(t1) + … + PR(tn)/C(tn))

Da vidimo što to sve skupa znači:
  1. PR(A) je PR za stranicu A
  2. PR(t1) je PR prve stranice koja je dala svoj glas stranici A
  3. PR(tn) je PR n-te stranice koja je dala svoj glas stranici A
  4. C(t1) je ukupni broj linkova (glasova) koje je dala stranica 1
  5. C(tn) je ukupni broj glasova koje je dala n-ta stranica
  6. d je faktor prigušenja i iznosi 0,85
Kada se radi o PR-u, treba uočiti da nemaju svi linkovi jednaku težinu.

Ako na stranici koja ima PR8 imate jedan link na neku stranicu, ta stranica će dobiti vrlo vrijedan glas. Ali ako na istoj PR8 stranici imate sto linkova, svaka od tih stranica će dobiti samo stoti dio vrijednosti prvobitnog glasa.

Kako Google može izračunati PR neke stranice kad ne zna točan PR stranica koje joj daju svoj glas?

Zašto ne zna? Zato što "naša" stranica može dati svoj link nekoj od ovih stranica, što će promijeniti njezin PR, a Google ga ne može izračunati jer još nije izračunao PR naše stranice. Huh!

Komplicirano? Uzmimo za primjer dvije stranice A i B koje su međusobno povezane, dakle, jedna drugoj daju link. Kako izračunati njihov PR?

Da bi izračunal PR stranice A po gornjoj jednadžbi, moramo znati PR stranice B, a ne znamo ga. Zato ga možemo pretpostaviti, odnosno upisati bilo koji broj i krenuti s izračunavanjem. Dobiveni rezultat uvrštavamo u jednadžbu i ponavljamo izračun.

Nakon dovoljno velikog broja ponavljanja, doći ćemo do brojke koja se više ne mijenja, odnosno, mijenja se vrlo malo. U našem primjeru to je 1. Upravo tako radi i Google. Nakon svakog indeksiranja stranica, izračunava PR, ponavljanjem gornje jednadžbe. Konačni PR, objavljuje se svaka tri mjeseca.

Važno je naglasiti da sadržaj web stranice nema nikakav utjecaj na PR. Isto tako, za izračun PR-a, potpuno je svejedno da li link dolazi od web stranice sa našeg ili nekog drugog sajta. Naravno, za ukupni poredak stranice, važniji su linkovi sa drugih sajtova.

Znajući to, možemo manipulirati i planirati PR na pojedninim web stranicama našeg sajta. Možemo napraviti preraspodjelu PR-a tako da jedna stranica (npr. naslovnica), dobije veći PR, na račun nekih, po sadržaju, manje važnih stranica.

To se postiže odgovarajućim linkovima među stranicama unutar samog sajta. Ako želimo da naslovnica ima najveći PR, onda sve druge stranice moraju imati link na naslovnicu, dok sama naslovna stranica ne smije imati linkove na sve ostale stranice.

Ono što želimo postići je što više dolaznih linkova na naslovnicu i što manje odlaznih linkova sa naslovnice. U tom slučaju je poželjno i sve dolazne linkove s drugih sajtova usmjeriti na naslovnu stranicu.

Trik iz crnog šešira

Pomoću ovog trika možete jednoj stranici (naslovnici) dati maksimalan PR, dok će sve ostale stranice imati najmanji mogući PR. Ja, osobno, ovaj trik ne koristim, jer je izvađen iz crnog šešira - što znači da nije dozvoljen. Ako Google otkrije da ga koristite, vaše stranice mogu biti trajno izbačene iz Google indeksa.

Ovdje ga navodim, samo kao ideju koja treba pokazati značaj povezivanja web stranica unutar sajta. Trik je slijedeći:
  • Svaka web stranica ima link samo na naslovnicu
  • Naslovnica ima link samo na sajtmapu
  • Sajtmapa ima link na sve web stranice
Ovakva struktura omogućava robotu da indeksira sve web stranice jer imaju link preko sajtmape, koja opet, ima link sa naslovnice, što joj daje prilično visok PR.

Bolja, ali ne toliko efikasna, je hijerarhijska (piramidalna) struktura stranica, koja početnoj stranici daje najveći PR, dok najniže stranice u strukturi imaju najslabiji PR.

Ako želite ujednačen PR na svim stranicama, onda nastojte što više povezati stranice, svaku sa svakom.

Nemojte si nikada dozvoliti da imate stranice "siročad", tj. one koje nemaju ni jedan dolazni link jer Google takve stranice briše iz indeksa. Također je nepovoljno imati stranice sa kojih ne odlazi ni jedan link jer je to gubitak prosjeka PR-a.

Kako riješiti sukob interesa unutar sajta?

Može se lako dogoditi da, radi ostvarivanja željenog rasporeda PR-a, navigacija unutar sajta bude otežana ili nelogična i da tako otjera posjetitelja sa sajta. To se nikako ne smije dogoditi.

Zbog toga je uveden dodatni parametar u anchor tag <A>, a zove se "rel" i ima dvije moguće vrijednosti: follow i nofollow. Na primjer:

Ako želimo imati navigacijski link na neku stranicu, a ne želimo da taj link bude registriran od strane Googla, onda pišemo:
<a href="neki_link" rel="nofollow">Anchor tekst</a>.

Ako izostavimo "rel", isto je kao da smo napisali rel="follow", odnosno, stvorili smo navigacijski link koji će biti registriran od strane Googla i uzet u izračun PR-a. Ovo ne vrijedi za Yahoo, MSN i Ask.

Planiranje linkova unutar web stranica je puno važnije nego što mnogi misle. Loša povezanost unutar sajta može dovesti do potpunog gubitka PR-a, a samim time i do vrlo lošeg rangiranja web stranica na tražilicama. Ako želite kreirati vlastiti navigacijski plan ili ga testirati, može vam pomoći ovaj PR kalkulator.

Na kraju, valja reći da PR nije ni jedini ni najvažniji faktor u rangiranju stranica, ali je dovoljno važan da se ne smije zanemariti. Zapravo, s vremenom, PR gubi na svojoj važnosti jer Google neprekidno unaprijeđuje svoje algoritme kako bi svojim korisnicima dao što kvalitetnije rezultate.

Na početku je bio jako važan i preko noći je istisnuo sve SEO prevarante koji su zauzimali dobre pozicije zahvaljujući zloupotrebi meta taga za ključne riječi. PR je ovaj meta tag, gotovo potpuno, izbacio iz upotrebe.

Ni SEO prevaranti nisu spavali, pa su pokušali dobiti PR na nepošten način, osnivanjem takozvanih "farmi linkova". To su sajtovi koji za male ili velike novce prodaju svoje izlazne linkove. Na njima niti nema pravog sadržaja - samo linkovi.

No, i tome je došao kraj. Takvi sajtovi su stavljeni na "crnu listu" i svi oni koji imaju dolazni, a pogotovo izlazni link prema njima, kažnjavaju se brisanjem iz Google indeksa.

Borba između SEO prevaranata i Googla se nastavlja, ali jedno je sigurno:

Relevantne web stranice s kvalitetnim i zanimljivim sadržajem zauzimat će sve bolje pozicije na tražilicama, a to je upravo ono što svi mi želimo.

Adam Filić

12 SEO strategija «-- ♦ --»
Bookmark: