Sitemap O nama Kontakt Web design

SEO izvan web stranica

Bookmark:

Kako se provodi optimizacija izvan web stranica?

Optimizacija na samim web stranicama se mora odraditi. To je neupitno. Ali pravi učinak se postiže tek nakon optimizacije izvan web stranica, koja je u prinicipu jako jednostavna:

Treba prikupiti što više kvalitetnih dolaznih linkova na svoje web stranice.

Sve bi bilo potpuno jasno kad ne bi bilo pridjeva 'kvalitetnih'. Dakle, pitanje je:

'Što je kvalitetan link i po čemu se razlikuje od nekvalitetnog ili čak lošeg linka?'

Dva su mjerila za određivanje kvalitetnog linka:
  1. Sa kakvih stranica dolazi link?
  2. Kako je link postavljen?
Idemo redom. Jako je važno sa kakvih web stranica dolazi link. Što je veći Page Rank (PR) web stranice sa koje dolazi link, to je takav link kvalitetniji jer će povećati PR vaše stranice. Također je važno koliko se drugih izlaznih linkova nalazi na toj stranici, jer se vrijednost PR-a ravnomjerno dijeli na sve linkove.

Bolje je dobiti link sa stranice PR4 na kojoj je svega nekoliko izlaznih linkova, nego sa stranice PR8 koja ima stotinu izlaznih linkova. Idealno je dobiti link sa PR10 na kojoj je to jedini izlazni link. Ali, na to ne treba previše računati.

U principu, treba se pobrinuti za što više dolaznih linkova, ali pri tome treba paziti da nemamo linkove sa web stranica koje su na Google-ovoj 'crnoj listi'. Iako vas Google neće kazniti najstrožom kaznom, izbacivanjem iz indeksa, ako dobijete link sa takvog sajta, kazna neće izostati.

Spustit će vaš PR za nekoliko bodova, jer, ipak, niste vi krivi, ako vam netko da link sa takvog sajta. A možda i jeste, jer ste ga vi tražili. No, jedno je sigurno:

Ako vi na svojim stranicama imate link na sajt sa 'crne liste', očekujte najstrožu kaznu!!!

Na 'crnu listu' dolaze 'farme linkova', spameri i svi ostali koji se služe nedozvoljenim trikovima kako bi prevarili tražilice. Zašto Google ne voli trikove iz 'crnog šešira'? Jednostavno zato, što zbog takvih trikova, Google-ovi korisnici ne dobivaju kvalitetne rezultate pretraživanja. A to je osnova Google biznisa.

Puno je važnije kako je link postavljen, nego odakle dolazi?

PR je samo jedan od faktora za ocjenjivanje relevantnosti vaše web stranice. Kada je u pitanju određena ključna riječ, puno je važniji 'anchor tekst' koji dolazi uz link, zatim tekst koji se nalazi oko linka, kao i sadržaj cijele web stranice, pa i sajta. Sve se to ocjenjuje.

Recimo da se natječete za ključnu riječ, odnosno frazu, 'sportska oprema'. Što mislite, koji od slijedeća dva linka je kvalitetniji?
  1. <a href='http://www.mojsajt.hr/'>pogledajte ovdje</a>
  2. <a href='http://www.mojsajt.hr/'>sportska oprema</a>
Bez sumnje, drugi je kvalitetniji jer je anchor tekst ključna fraza. Prvi link je dobar, ali drugi je 'zakon'. Još ako je uklopljen u rečenicu teksta u kome se više puta spominje sport ili sportska oprema, još je bolje. A najbolje je ako se, pored svega navedenog, nalazi na sajtu koji je posvećen sportu ili još bolje sportskoj opremi.

Kao što vidite Google sve uzima u obzir i sve vrednuje samo s jednim ciljem: da svojim korisnicima pruži što relevantnije rezultate za traženi pojam.

Morate iskoristiti svaku, pa i najmanju priliku da zauzmete što bolju poziciju na tražilicama. Nemojte ništa prepustiti slučaju, ako želite biti bolji od konkurencije.

Kako dobiti kvalitetan link?

1. Razmjena linkova

Ovo je najjednostavniji i najstariji način pribavljanja dolaznih linkova i provodi se u nekoliko koraka:
  • Pronađite web stranice koje su sadržajno slične vašima, ali vam nisu direktna konkurencija.
  • Na odgovarajuće mjesto na svojim stranicama postavite link na te stranice. Važno je da najprije vi date link.
  • Napišite pismo webmasteru, pokažite mu link na njegove stranice i zatražite link na svoje stranice.
Nije pristojno tražiti link, prije nego što ste ga sami ponudili. Ako ne dobijete traženi link, uklonite link sa svojih stranica i tražite dalje. Netko će sigurno biti zainteresiran za razmjenu, jer od nje imaju korist oba sajta.

2. Objavljivanje članaka

Ovo je metoda koja se u svijetu jako puno koristi, a kod nas se tek pojavljuju prvi sajtovi koji objavljuju ovakve članke. Princip je jednostavan...

Napišite zanimljiv članak i u njega ugradite kvalitetan link na svoje stranice. Zatim članak objavite na sajtu koji dozvoljava objavljivanje. Ponekad, link na svoje web stranice ne smijete postaviti unutar teksta, ali vam je zato dozvoljeno objaviti link u potpisu ili u dijelu koji govori o autoru članka.

Ovakvi sajtovi dozvoljavaju drugima da objavljuju te iste članke na svojim stranicama, uz uvijet da ništa ne mijenjaju u originalnom tekstu i potpisu. To je jako dobro, jer na taj način, vaš članak može biti objavljen na nekoliko sajtova i donijeti vam veći broj linkova.

Svoje članke, na hrvatskom, možete objaviti na www.sithop.com, www.naslov.hr ili na www.infogalerija.com. Za objavljivanje na engleskom, na raspolaganju su vam na stotine sajtova.

3. Blogovi, forumi ...

Dolazne linkove možete prikupiti i na forumima i blogovima, a u zadnje vrijeme i na tzv. društvenim sajtovima kao što je trosjed.net.hr.

Tehnika je slična kao kod objavljivanja članaka. Uglavnom se, najprije, morate učlaniti, a zatim možete objavljivati svoje tekstove i komentare. Negdje će vam dozvoliti da objavite link na svoje stranice unutar teksta ili komentara, a negdje će vam to biti dozvoljeno samo u potpisu.

U svakom slučaju, najprije, provjerite uvjete korištenja i nemojte kršiti pravila, jer će vas administrator izbaciti. Budite pristojni i nenametljivi sa svojim linkovima. Držite se teme i objavite link samo kada to ima smisla.

4. Plaćeni linkovi

Dolazne linkove možete i kupiti. Postoje sajtovi koji ih prodaju, ali ja, osobno, nemam s njima nikakvo iskustvo. Daleko više cijenim slijedeći način, a to su...

5. Besplatni jednosmjerni linkovi

Ovakve linkove treba zaslužiti svojim sadržajem. Ako imate kvalitetan sadržaj, a tu se prvenstveno misli na kvalitetne tekstove i vrijedne informacije, onda će se sigurno naći webmaster, koji će postaviti link na vaše stranice, ne tražeći ništa zauzvrat.

Zašto? Zato što svojim posjetiteljima želi pružiti informaciju o kvalitetnom sadržaju koji se nalazi na vašim stranicama. Na taj način su i njegove stranice na dobitku.

Osim toga, izlazni link na kvalitetne stranice, povećava vrijednost i relevantnost vaših web stranica u 'očima' tražilica.

Zato, ne budite škrti i ne bojte se dati link na dobre web stranice. Web stranica koja daje izlazni link imat će malo manji PR, ali će zato puno više dobiti na svojoj važnosti.

Kao što vidite, postoje razne tehnike optimizacije web stranica, ali najvažnije od svega je, imati dobar sadržaj. Bez dobrog tekstualnog sadržaja nemate što optimizirati. Nemate što ponuditi ni tražilicama ni posjetiteljima.

Za očekivati je, da će ubuduće, sve tehnike optimizacije otpasti i jedino će kvaliteta sadržaja odlučivati o poziciji na tražilicama. To je cilj koji si je Google postavio i tisuće vrhunskih stručnjaka rade samo na tome.

Adam Filić


Bookmark: